tisdag 30 september 2008

Snart är det dags



Nu börjar vårt fina kök att bli färdigt på papperet. Vi har gjort några ändringar och fick igår tillbaka reviderade ritningar. Nu blev det mycket luftigare och rymligare. Det kommer att bli så fiiiiiiiiint! Jag ser framför mig hur vi går ner till köket en lördag morgon och dukar upp en härlig frukost (jag har såklart bakat eget bröd ha ha ha). Isac kan springa runt och leka på stora ytor. Morgonljuset strilar in genom de stora spröjsade fönstren. Jag längtar jättemycket.

Ni ska snart få se de färdiga ritningarna. En justering till bara så lägger jag upp dem här.

Bakläxa

Vår handläggare är på. Jag har pratat med honom ett par gånger redan och vi har fått bakläxa på våra bygglovshandlingar. Det var en takkupa som var 20 cm för hög, huset låg lite för nära tomtgräns och de behövde mer detaljerad redovisning för stödmuren. Och idag fick vi mer, vi behöver en separat ansökan om marklov för skaftvägen. Ja, ja. Jag har pratat med husleverantören som ska se till att ordna allting. Vi känner oss inte så oroade eller stressade längre. Saker och ting får ta den tid det behöver för att det ska bli bra. I varje fall kul att vi har en handläggare som är på...

fredag 26 september 2008

Handläggare

Oj, tiden går fort. Igår fick vi en lapp i brevlådan med besked om att vi nu har fått en handläggare till vår bygglovsansökan. Jag ska ringa honom på måndag och snacka lite, försöka klura lite hur lång tid det brukar ta att handlägga ett ärende. I övrigt har det inte hänt så mycket. Myrorna var och hämtade lite saker från stugan i måndags, men lämnade mycket, så det blir till att åka till tippen igen.

Idag är jag hemma från jobbet, är lite krasslig. I helgen tänkte vi åka ut till Tyresta och gå i skogen lite för att få lite luft och naturkänsla. Hoppas bara att jag mår bättre tills dess. Ha det bra så länge.

onsdag 17 september 2008

Första riktiga köksritningen


Igår fick vi första ritningen efter våra egna skisser och mötet med Vedum. Oj, vad fint det kommer att bli. Lite mindre än bilden man gjort i huvudet, men fint. Vi såg några saker som vi vill ändra och nu har vi också börjat fundera på en annan lucka. Men vi får se vad det blir till slut. Jag lägger upp bilder på köksritningen när den är klar. En intressant notering, vi har valt bänkskivor i massiv valnöt. Dessa kommer kosta nästan lika mycket som hela övriga köket. Galet. Vi ska kolla om vi kan få det billigare via egna kontakter...
På bilden ovan ser man den andra luckan som vi funderar på. Den ger ett lite modernare intryck, men har kvar lantliga känslan, speciellt med de handtag vi tänkt oss. Tror att den kan passa bättre till den liggande panelen vi vill ha också.

Stiltje

Just nu händer det ingenting. Vakna, gå till jobbet, hämta Isac, mysa, leka, laga mat, kolla lite TV, sova. Vakna, gå till jobbet... Ja ni vet säkert... Det är ju bara en lång väntan nu, på att det ska börja hända saker med tomt och bygge. Jo, förresten, Myrorna kommer och hämtar resten av grejerna i stugan på måndag. Sen tar vi bort fönster och el nästa helg troligtvis. Kul.

Annars går jag och funderar och funderar på badrummet där uppe. Hur vill vi ha det? Älta älta, grubbla grubbla. Vi måste ut och kolla helt enkelt. Vad finns det där ute att välja på? Tänker inte tråka ut er med mer babbel om detta just nu. Det får nog bli en överraskning istället när vi väl har bestämt oss. Då ska jag visa vad det blir. Tills dess - inget mer badrumssnack!

Har gardiner till sovrummet kvar att fixa med också. Lite lister och tavlor ska upp också innan det är helt klart. Vi ska bara få tummen ur...
Detta kanske är lugnet före stormen...

Hittade dessa bilder från Kvänum Kök. Denna visar precis den stil vi ska ha i köket, fast här med en lite enklare lucka, som vi för övrigt också har funderat på. Men kolla väggen ovanför bänken. Liggande hyvlad och vitmålad råspont! Vill ha!


Snyggt med lampan och tavlorna! Blir lite vardagsrumskänsla.


Såna här konsoler har jag funderat över. Kan finnas möjlighet att göra så på ett ställe där vi ska ha en liknande skänk.

måndag 15 september 2008

Just det, vi ska ha badrum också...

När vi var hos Vedum för att planera köket, pratade vi också om vad vi ska ha i våra badrum. Vi hade planerat köket in i minsta detalj och visste exakt hur det ska se ut, men badrummen har vi knappt ägnat en tanke. Vi bad dem göra en offert på två olika badrum som vi snabbt funderade ut, men sedan dess har vi tagit oss en ordentlig funderare istället. Vi behöver heller inte använda oss av samma leverantör som för köket, så vi ska kolla runt mer innan vi bestämmer oss. Men såhär har vi tänkt oss i stora drag:

I lilla badrummet på nedervåningen har vi från början tänkt oss en stil som är åt det marina hållet. Med grått/brunt klinker på golvet, vita målade väggar och kommod med vita luckor eller i valnöt. Sedan hittar vi en egen spegel som passar in i temat. Dusch med glasdörrar. Samt någon slags förvaringsmöbel...

Denna kommod och handfat, fast med vita luckan till höger. Vita väggar, eller kanske någon tapet med inslag av blått...

I stora badrummet på övervåningen ska vi ha brunt, chokladfärgat kakel på golv, ljusgrönt kakel i duschen som ska ha en glasvägg. Vi funderar på Vedums kommod Louis i antikvitt, men får se vad det blir för extrakostnad.

Denna kommod (Louis) fast med bara ett handfat, men samma bredd. Vi hoppar över speglarna och hittar en egen. Snyggt med en så mönstrad tapet bakom...
Egen spegel - en stor med silverram och små lampetter över. Väggarna ska målas i ljusgrönt och på väggen bakom handfat en mönstrad tapet. Tanken är att badrummet uppe ska ha en mer romantisk stil...
Troligtvis hinner vi ändra oss några gånger. Är till exempel inte säker på den gröna färgen...

söndag 14 september 2008

Mögel och skräp

I helgen var vi som sagt ute på tomten och inventerade och rensade i stugan. Den har varit igenbommad i minst 10 år och luktade inte rosor och jordgubbar precis. På övervåningen fanns en del möbler. Vissa ganska fina om man skulle göra om dem, t ex ett vitt klädskåp i gammaldags stil och fåtöljer som man lätt skulle kunna klä om i ett fint tyg. Men vi ville inte behålla något alls, det kändes alldeles för unket och besvärligt. Det fanns lite husgeråd och annat som kanske kan vara någon annan till nytta och som vi packade i tre flyttlådor. Vi slängde alla gardiner, filtar, mattor och rullgardiner. Möblerna och kartongerna får Myrorna avgöra om de vill ha, annars åker de till tippen också. I stugans källargarage var allting alldeles mögligt och var bara att slänga. Men gu' va' sköööööööönt att få bort allt! Nu väntar vi bara på att allt töms och sedan ska vi ta bort alla fönster och kanske el. Sen vänta på bygglovet. Tyvärr hittade vi ingen tavla eller annan dyrgrip. Bara en liten fin kompass i mässing som vi har sparat tillsvidare. I stugans kök finns en jättefin vedspis i gjutjärn, som vi ska försöka lägga ut på blocket. Har inte en aning om det är något som folk vill köpa.

fredag 12 september 2008

Lite förhandsbesked och stundande utrensning

Johan pratade med kommunen igår för att fråga varför vi inte fått besked om någon handläggare ännu. Då fick vi veta att den kommunen jobbar på ett lite annorlunda sätt för att inte sätta för mycket press och jobb på sina handläggare och riskera att de går in i väggen. Istället delas jobben ut till dem efterhand som de jobbar undan. På så vis dröjer det några veckor innan ens ärende får en handläggare, men när det väl är gjort går det ganska fort att få bygglovet förutsatt att allt följer detaljplanen i området. Man behöver alltså inte göra någon utredning som ska upp i någon nämnd eller så, utan allt är ju redan beslutat genom detaljplanen som man så ska följa, och det gör ju våra planer. Vi fick ett förhandsbesked om att vi får vår handläggare i vecka 39 eller 40 och sedan kan det gå så snabbt som två veckor att behandla ärendet. Det betyder att vi kan få bygglovet i mitten på oktober om vi har lite flyt. Det är ju helt enligt våra ursprungliga planer! Kuuuuuuuuuuuuuul!

Idag ska jag och Johan åka ut till tomten och börja packa alla saker som finns i gamla sommarstugan. Vi ska göra en inventering så att vi kan ange för Myrorna hur mycket det är och så att de vet hur stor bil de ska ta med för att hämta sakerna. Isac ska vara hos farmor. Det kommer att bli en hektisk dag. Vi berättar mer senare om hur det gått och vilka skatter vi har hittat i huset...

onsdag 10 september 2008

Nya sovrummet

Som jag nämnt i tidigare inlägg, har vi fixat till vårt sovrum. Johan har byggt en halvpanel som en slags sänggavel och tapetserat om resten av väggarna. Här är lite bilder på hur det blev. Det är fortfarande lite fix med gardinerna och det ska upp ett par tavlor, men annars klart.

Här ser man panelen tydligt.


Tapeten är vi jättenöjda med.

Bra med en hylla att ställa saker på...

Här är sovrummet sett från Isacs del, med garderoberna som skapar en passage mellan våra sovrumsdelar. Köpte en matta från Bruka Design hos White Living som jag spanat på länge. Det var ett bra köp och den passar perfekt här. Isac gillar att ligga och mysa på den.

måndag 8 september 2008

Tillval eller...?


Bild lånad från Ocean House
Denna stilen vill vi åt i vårt vardagsrum, marint och mycket vitt. Men inte för mycket, inte 7000 marinblå tavlor på väggen...


Bild lånad från Sköna Hem
Senaste numret av Sköna Hem var sådär tycker jag, men bilderna från reportaget om 1700-talsvåningen fick mig på fall i alla fall. Älskar allt som har med 1700-tal att göra.
Sköna Hem

Vi har fått en lista med alla möjliga tillval man kan göra för huset. Vi kan faktiskt komma på ännu fler än vad som fanns specade i listan, ha ha. Vi satt i går kväll och tittade på listan, men kunde inte hitta broschyren där all standardutrustning fanns med bilder och produktnamn, vi måste ha den för att kunna se vad som inte är standard, hm. Måste ha städat bort den på nåt sätt. Listan var svår att förstå också, så vi måste nog ha lite säljar-hjälp. Ha ha, säljarhjälp för att köpa fler saker? Slutar med att vi köper guldpläterade stuprör och fönster i pansarglas. Nejdå, jag och Johan kommer att vara mycket restriktiva och realistiska när vi gör våra val (ähum). Och kommer att välja att göra ganska mycket själva av målning, tapetsering, listverk. En annan sak som vi också måste kolla med köksleverantören på torsdag, är bänkskivorna som är så j*~la dyra. Tror vi kan få detta mycket billigare från egen kontakt...

Men det är nu det roliga börjar, att utforma huset så som vi vill ha det. Tänk vilken lyx!!! Inte alla förunnat... Det ska vi aldrig glömma.

torsdag 4 september 2008

En blick in i framtiden


I våras åkte vi förbi detta hus som byggdes för snart två år sedan. Det är ett Rosenholm, precis som vi ska bygga, med exakt den färgen som vi också vill ha. Till höger ett sådant garage som vi ska ha. Enda skillnaden är burspråket på kortsidan, som vi har tagit bort eftersom det blev onödigt i vår planlösning. Ursäkta suddig bild, tagen med mobilen... Fönstrena kommer att bli sååå fina!

Nu har vi också bokat in nästa helg för att börja packa ihop alla möbler och saker i gamla sommarstugan, för att skänka till Myrorna. Det ska bli spännande att se vad som lurar i det gamla huset. Tänk om vi hittar en tavla av en känd konstnär eller nåt liknande...

onsdag 3 september 2008

New England inspirerar

Nästa vecka ska vi till Vedum, vår köksleverantör och planera köket. Det ska bli jättespännande och jag hoppas att vi äntligen kan få till vårt drömkök. Jag försöker hitta inspiration från olika håll, men stilen vet vi ju hur vi vill ha den, det är mer funktionen och placeringen på olika saker som vi behöver lite hjälp med. Vi vill ju att det ska kännas så stort och luftigt som möjligt. Helst skulle jag vilja ha en köks-ö men det kanske inte går ihop med föregående krav på rymlighet... Nu har vi som jag nämnt tidigare skissat på en "G" form för att få så mycket bänkyta som möjligt. Kanske kan räcka med en "L" form om vi då kan få in en köksö... Mycket att tänka på.


Bild från New England Homes


Kök från Willanordic.se


Willanordic.se

I sovrummet har vi också lite funderingar på hur vi ska göra en bra och innovativ garderobslösning. Det känns lite tråkigt med en hel vägg med bara garderober. Hämtar lite inspiration från bilden nedan, med varsin stor fin garderob och en bänk/byrå i mitten. Kanske platsbyggt igen...?


måndag 1 september 2008

Sakta i backarna...

När man sitter och spånar och tänker på allt man vill göra med nya huset är det lätt att skena iväg, som ni kanske kunnat utröna i tidigare inlägg. I ett sådant här projekt vill man ju leva ut sina drömmar och skapa ett hus som har allt vi vill ha. Man vill ha det ena efter det andra och till slut börjar vi till och med tvivla på om huset kommer att bli stort nog... Speciellt när man ser andra hus som inspirerar.

Men här måste vi nog ändå börja vara lite realistiska, förnuftiga, logiska och alla andra tråk-synonymer till dessa ord. Tyvärr. Man måste sätta en gräns. Den gränsen går såklart vid budgetens totalsumma. Ja, det kan hända att huset kommer att bli/kännas mindre än vad vi föreställt oss. Och ja, vi kommer nog inte kunna välja alla extraprylar eller andra material utöver standard.


I helgen har vi suttit och funderat på planritningen på övervåningen. Skulle vi kanske kunna få in en walk-in-closet? det har ju jag alltid velat ha... Suck, men det gick ju inte. Det skulle inte få plats. Men istället började vi fundera på andra alternativ och kom på en massa roliga saker som gör att det kommer bli jättebra. Billigare och inom ramen för vad som funkar i planlösningen.

Det är kanske det som är det positiva med att man inte bara kan välja och vraka vad man än vill ha, utan begränsningar. Man tvingas till att sakta ner och ta det några varv till och det är ju då man blir kreativ. Där pengarna tar slut får kreativiteten ta vid... Åh så vist sagt! ho ho ho. *Jag lutar mig tillbaka i min bruna slitna läderfåtölj, sveper den malätna koftan tätare och tar ett bloss på pipan.*

Tråkigt att inte kunna välja vad som helst, kul att vårt hus kommer bli mer personligt och mer oss... Är det fler än jag som känner så, att man får nöja sig och att det kanske inte kommer bli hela den där drömmen trots att det känns som att det borde vara det?
Här är en sak som jag skulle vilja ha...