fredag 15 januari 2010

Konsten att mata en 8 månaders bebis

För er som inte har sett den innan, här är filmen med Wilma: konsten att mata en 8 månaders bebis

God fortsättning...


på er allihop som är här och läser!!!! Som ni märkt så tog jag ett blogglov på några veckor.
Jul och nyår har varit kanon. Vi har varit lediga tillsammans allihop i tre veckor och nu har Johan hunnit jobba en vecka redan. På julen var vi såklart här. Mina föräldrar, Johans föräldrar och min syster och hennes familj firade julafton hemma hos oss. Vår första jul i huset. Och det kändes helt fantastiskt bra! På bilden håller vi just på att dricka lite kaffe och glögg framför huset. Och vilken tur med all snö! Det är ju flera flera år sedan som jag firade jul med snö.

I övrigt har det inte hänt så mycket med hus och garage under dessa veckor. Har köpt nån lampa här, nån spegel där. Johan har isolerat klart garaget och satt upp all gips i taket. Han har ju beskrivit sitt arbete i föregående inlägg.
Själv börjar jag fundera lite mer på hur vi ska göra klart här hemma. Jag har massor av planer, men ibland känns allt lite splittrat. Det är så mycket jag skulle vilja göra, men då skulle vi behövt ett par hus till med alla dessa olika stilar och teman som är så snyggt. Som ni säkert märkt är jag ju lite inne på New England, lite amerikanskt, men även lite lantligt. Men det har inte riktigt kännts som att jag hittat min egen personliga stil. Det blir lätt det man ser andra har gjort och då blir det faktiskt inte helt bra. Men som jag skrev i ett tidigare inlägg, så har jag ju en förkärlek till strand och hav, och jag tror att jag ska söka mig dit lite mer.
Jag har också letat efter bokhyllor att ha i vardagsrummet där uppe, men det är svårt att hitta exakt det vi behöver, mått och dimensioner, så jag har bestämt mig för att bygga egna. Jag har gjort ett par skisser och tänkte göra exakta ritningar och sedan sätta igång så fort garaget tillåter att man står där. Andra snickeriprojekt som jag planerar är sänggavlar, en till vår dubbelsäng och en till Isac. Vår ska vara vit råspont och Isacs även den i spont men svart. Sedan vill jag göra ett soffbort och snickarglädjedetaljer till farstukvisten.... Så mycket idéer, så lite tid...

torsdag 7 januari 2010

Dag för dag...

DAG 1
Vi reste alla väggarna första dagen och det blev så rakt som det kunde bli. Vi fick skarva på 20 cm på ena gavelsidan, de hade räknat fel i fabriken. Det var en enkel insats och det fanns så mycket extra material så det vara bara att köra på.
Alla väggelementen var klara med panel och cc mått för framtida istolering. Dom var 120 cm breda och vägde faktiskt inte så mycket. Vi var tre man så det var inga problem, det hade gått med bara två man också. När hammarbanden var fästa satte vi upp lite vindbrädor och nöjde oss för dagen.

DAG 2
Vi reste takstolarna, det gick smidigt tills vi gjorde fel på takstolarna vid gavlarna. Vi satte dom för långt in så vi fick göra om och göra rätt. Denna ändring kostade oss cirka 1 timme i effektiv byggtid. När vi njöt av lunchen framgick det att jag hade läst fel på ritningen, jag läste den bara 7 gånger totalt så man börjar ju undra hur det står till med läskunskaperna.

DAG 3 och 4
Här hade jag nött ut alla mina kontakter och jag fick själv stå för underhållningen på garagets takstolar. Jag började lägga takpapp, det som ligger under takpannor och läkt.
Pappen spikades fast mellan takstolarna och dom skulle vara lätt böjda. När första raden var klar började jag spika läkt så att jag hade något att gå på. Rejäla reglar som var 70X45 spikades med två st 4 tums spik vid varje takstol. Det var öronbedövande kan jag ju lugnt säga. Någon spikpistol var inte på plats, perfekt tillfälle att få lite extra träning i armarna. När pappen var uppe och läkt var spikade var garagets insida täckt mot väta vilket var väldigt skönt.

DAG 5 och 6
Under två dagar la jag takpannor själv det var väldigt roligt att lägga dom på plats. Det blev genast så snyggt och färdigt. Takpannor spikades högst upp två rader, ute vid gavlarna och nere vid takfoten. Jag spikade bara sönder en panna under hela passet vilket jag är väldigt nöjd med. När väl detta var på plats var dom stora momenten avklarade, det som senare följde var att såga läkten i rätt längder, spika vindskivor, lägga takplåt, spika upp några panelbrädor. Det fanns att göra hela tiden kan man väl säga. Jag fick garaget den 16/10 och cirka en månad senare var dom stora sakerna avklarade. Kunde jobba mycket efter jobbet när det var lite ljus kvar annars fick jag lägga tid på helgerna.

TIDEN då?
Sammanlagt har jag själv lagt cirka 60 timmar på garaget och jag är inte klar ännu, plus att jag har haft hjälp. Det tar tid men det är otroligt roligt och lärorikt. Det hade nog varit lite roligare att jobba i sol och värme istället för regn och blåst.

Återkommer kring isoleringsjobbet som jag håller på med just nu i denna eviga kyla... 20 minus igår när jag jobbade.

Johan

onsdag 6 januari 2010

Att bygga garage!

Det var ett tag sist, vi har tagit ledigt från både bygge och blogg nu är vi tillbaka.
Nu är det Johan, som skriver, jag vill bara summera lite kring garagebygget.

Vilken lärorik resa detta har varit, allting har gått relativt bra, jag tillsammans med bekanta har gjort en strålande insats och utan hjälp hade det inte gått att resa det är ju helt klart. Jag tar en kort genomgång om dom olika momenten samt lite priser så ni vet vad som väntar.

1. Grundplattan, gjuten isolerad platta cirka 24 Kvm, pris 45 000 kronor ink moms.
2. Murad vägg i bakkant, cirka 10 000 kronor, bara materialet kostade runt 6 000 kronor.
3. Själva garaget, vi valde Mellby Garage dom skräddarsydde ett garage efter våra mått.Vi beställde ett garage utan isolering, pris för detta ink moms, frakt och lossning blev 70 000 kronor.
4. Montering av garage, 0 kronor. Detta gjorde vi helt själva.
5. Isolering av garage, här är jag inte riktigt klar men tänkte visa lite hur jag har gjort, priser återkommer jag med.

Monteringen
Manualen vi fick var på 10 sidor, man får med allting som behövs för att resa garaget, all spik, alla bräddor, stuprör, takpannor rubbet.
Sedan kom det svåra… att läsa och förstå beskrivningen, detta är första gången jag byggde ett garage vad är tex. Ett ”Hammarband” Jag tillsammans med mina medhjälpare kliade oss själva i huvudet, är det någon form att stål eller plåtband som man lägger. Efter ett kort samtal till byggsupporten på Mellby fick vi reda på att denna mystiska beskrivning Hammarband = En planka 22X75, min rekommendation är att man kanske skriver detta i någon form av detaljerad beskrivning för dummies. Det var kul i alla fall. Hammarband = Planka