söndag 30 augusti 2009

En början till trädgård


Och nu, en superspännande trädgårdsrapport (!?).... eller?

Har varit lite trädgårdsfokuserad de senaste dagarna. Skulle gärna fixa till hela trädgården om jag kunnat. Jag har gjort en plan för hur jag vill ha det, men måste nu bara fundera över exakt vilka växter och träd som jag ska ha. Men upptäckte att jag redan hade en hel del kryddväxter i olika krukor lite här och var, så jag satte igång att starta vår kryddträdgård. Egentligen ska vi rama in det med typ gatsten eller liknande, men i brist på material för tillfället började jag i andra änden så att säga... citronmeliss, oregano, rosmarin, mynta och timjan finns nu redan.


Tomatplantorna börjar se lite hängiga ut, men de har fortfarande flera tomater på gång :-)
Idag var vi på Ikea och köpte en ny säng till Isac. Han behövde verkligen en större och vi tog en riktig på en gång, 90x200 resårmadrass, med små korta sängben så att det blir enkelt att klättra i och ur. Han blev så glad att han nästan inte visste vart han skulle ta vägen. Vi ska snickra en egen sänggavel till sängen. Jag skulle vilja ha en med vit liggande panel, lite som den vi hade i lägenheten. Gärna med små fack eller nåt också som han kan ha små saker och ting i. Ska också leta efter en fin tapet till en fondvägg. Vi kollade också på hyllor till vardagsrummet uppe, men de vi hade i åtanke var inte alls snygga i verkligheten. Det är det som är lite tråkigt med Ikea tycker jag. Det ser ofta lite tråkigt ut, men fula skarvar och ihopsättningar. Vi får kolla andra butiker. Tyvärr blir det ofta dyrare också... men hellre det än att man tröttnar på möbeln efter ett par år och får konka ut den igen... Planen är att fixa vardagsrummet uppe innan vintern och julen.
Och förresten, har nu haft 10.000 besök (klick) på min blogg!!!!! Skulle var kul att få veta vilka ni är som kommer hit och tittar. Några av er har jag ju fått kommentarer ifrån och såklart kollat era bloggar. Lämna gärna en kommentar om ni vill :-)

torsdag 27 augusti 2009

Före och efter, forts...


Jämförelsen mellan förut och nu fortsätter. Det är riktigt kul att gå igenom bilderna och se hur allting tagit form. Vi börjar med lite utomhusbilder. Inomhusbilder kommer i nästa inlägg.

Det har hänt en del...

På dessa bilder kan man se hur mycket utfyllnad vi har gjort på framsidan. På baksidan har vi sprängt och planat ut tomten ganska mycket och med en del av den sprängstenen fyllde vi ut framsidan och byggde upp en slänt som sedan täcktes med fyllnadsmassor och matjord.


onsdag 26 augusti 2009

Före och efterbilder...


Det var en gång en gammal sommarstuga som ingen hade bott i på flera flera år. Har tittat igenom alla mina bilder från husbygget och sorterat dem och kom på att det kunde vara kul med en liten bildkavalkad som visar bygget steg för steg:




Det började med att träden fälldes och man anlade grunden till skaftvägen. Sedan schaktade man bort marken.


Det sprängdes en hel del och här har man förberett för att lägga ut formarna för plattan.


När grunden var klar satte man upp byggställningar och nu var det bara att vänta på huset...


... som kom den 10 mars 2008 och sattes upp mitt i snökaoset.


Under en och samma dag fick man upp hela huset.


Här är bitarna med takpapp och läkt på plats.


Entrén börjar ta form och takpannorna är på plats.


Nu är huset i stort sett färdigt och vi har fått till en grundplanering av tomten.


Inflyttat!

I nästa inlägg blir det fler "Före och efter".

måndag 24 augusti 2009

En ny epok

Ja, då var det vardag igen. Fast en ny vardag för oss alla. Idag började Johan jobba igen efter tre veckors semester. Isac började på dagis på allvar idag och jag och Wilma ska vara hemma... Antar att det blir mer tid för att blogga nu. Känns konstigt och vemodigt när sommaren är över. Speciellt att lämna Isac på dagis. Helt själv på ett nytt dagis. Det gick jättebra med inskolningen förra veckan, men idag var det jag som lämnade. Kändes konstigt att lämna honom där med för oss helt främmande människor egentligen. Undrar hur Isac känner det. När jag åkte därifrån såg jag honom stå själv ett par meter från ena dagisfröken som såg ut att medla mellan två andra barn. Lille lille killen som har blivit så stor. Ja, ni hör ju hur blödig och sentimental jag blir. Men det kändes inte 100% bra. Hade nog velat stanna en stund till och se att han kom igång och kände sig trygg. Så ska jag göra imorgon, fast dagispersonalen vill att man ska lämna så fort som möjligt för att inte dra ut på det. Jag undrar vilket som är bäst för Isac egentligen? Jag tror att han skulle vilja att jag stannar en liten stund till. Det blev lite plötsligt idag tycker jag.

Vi har nu provmålat tre olika färger på tre olika ihopsnickrade kvadratmeter panel vi hade över. En av färgerna gick bort direkt, den hade för mycket rosa i sig och blev mer åt det gul-aprikosa hållet. De andra två är väldigt lika varandra, men den ena är aningen aningen ljusare. Dessa två är verkligen gula. Om man sätter dem mot vårt hus som har en färgstrykning redan (som är lite lik den första jag beskrev) så ser de nästan lysande ut. Nästan med en astrykning grönt i sig. Men när vi satte dem mot grannens hus som är vitt så blev de väldigt snygga och den ena som är något mörkare tyckte jag funkade. Men de ser ju också olika ut i olika ljus såklart. Så vi är inte färdiga ännu. Usch vad svårt det är! Men vi ska försöka bestämma oss inom kort så att vi kan börja måla snart.

För garaget väntar vi nu in en offert från leverantören. Planen är alltså att köpa ett garage som kommer som byggsats, och själva sätta ihop det. Johan har några kompisar som är sugna på att hjälpa oss. Offerten bör komma idag och förhoppningsvis är den okej, så att vi kan starta igång det projektet också. Hm, då ska vi se till att ha målat huset innan garaget kommer antar jag.

tisdag 18 augusti 2009

Hemmakanalen.se

Min blogg finns med på Hemmakanalen.ses lista med rekommendation på bra husbyggarbloggar. Jag är smickrad såklart. Så himla kul! Deras presentation av bloggen beskriver den precis så som jag hade tänkt mig. En blogg där man kanske kan få lite tips och hjälp om man själv ska bygga hus. Jag menar, några saker har vi ju faktiskt lärt oss under den här resan och även om vi har haft en väldigt problemfri resa, så har vi varit med om en hel del som vi väldigt gärna vill dela med oss med er andra som är intresserade. :-)

Utförda projekt idag:
1. Har sytt upp två gardinlängder som var för långa i vardagsrummet
2. Spikade upp en tavla i hallen
(har jobbat stenhårt idag ;-)
Johan har jobbat lite på altanen, men så började det regna (några gånger) och fick avbryta.

Just nu sitter vi framför en brasa i kaminen. Hur mysigt som helst en ruggig, blåsig och regnig kväll som denna. Imorgon blir det nya projekt.

söndag 16 augusti 2009

Mission accomplished - gräsmatta och altan är färdiga!


Oj, det var nästan två veckor sedan senaste inlägget. Det är full rulle hela tiden och trots att man är "ledig" och Johan har semester är det svårt att få tid över för bloggandet just nu. Som jag nämnt tidigare gjorde vi en lista över prioriteringar och att göra och det är den listan vi har ägnat oss åt den senastge veckan. Följande har skett:
1. Pratat med byggar-B om åtgärder som är kvar att göra från besiktning bland annat.
2. Fått hit Anticimex för att ta bort ett getingbo - har inte sett röken av några gaddar efter det.
3. Beställa mer gräs. Det har vi gjort och även lagt ut. Gräsmattan är nu komplett.
4. Beställa besticklådor. Just nu ligger alla bestick och köksredskap huller om buller i lådorna. Nej, ordning och reda ska det vara.
5. Kontaktat garageåterförsäljaren för en offert. Har ej kommit ännu.
6. Fixat silicon på de sista ställena i tvättstuga och kök.
7. Göra klart altanen. Johan har bara de sista kantbrädorna kvar. Allt annat är klart.

Här kommer lite fler bilder på vår trädgård:

Framsidan har nu fått sin gräsplätt och så småningom ska vi lägga runda stenar längst in mot huset och sedan ha rabatt intill. Jag ser Buxbom och något mer framför mig...


Vid husets västra gavel sträcker sig altanen till ungefär halva huset. Där stolen och bordet står kommer vi nog att lägga plattor och här hade vi tänkt att ha lite planteringsbord och en bänk där man kan skölja av grönsaker och annat.


För här ska det odlas så småningom. Ett litet grönsaksland där vi ska odla potatis, morötter och lök nästa år. Altanen här vid gaveln gjorde Johan klart i veckan. Idag sågade han till alla kanter och nästa och sista steget är att sätta fast en kantbräda utmed alla kanter. Här ser ni också den senaste delen gräsmatta.


Landet sett från andra hållet. Lilla utstickaren närmst ska bli kryddträdgård, med stenar eller låga pilstaket som ramar in och delar in i fyra rutor.


På baksidan har det inte hänt så mycket. Jo, vi har grillat några gånger ;-)


Det vi längtar mest efter nu är att mark-C ska komma och fixa det sista med skaftvägen och vår garageuppfart och framsida. Han ska lägga finare sand så att man kan lägga plattor så småningom.

Jamen visst, ja. En annan sak vi gjort i veckan är att beställa en till bil. Det tar Johan cirka en timme att ta sig till jobbet med buss och pendeltåg, samma sak hem. För mig skulle det säkert ta nästan en och en halv timme. Så vi beslutade oss för att skaffa en liten andrabil. Det blev en Toyota Aygo som vi kommer att prenumerera på. Blir kanon!

Vi har nu också fixat hem tre provburkar färg. Johan har snickrat ihop tre kvadratmeter överbliven panel som vi ska provmåla på. Sedan när vi bestämt oss för rätt nyans sätter vi igång att måla huset. Det blir nästa projekt som ska vara klart i höst.

måndag 3 augusti 2009

Att göra

Nu är vi i Falkenberg igen. Johan började sin semester nr 2 i onsdags. Vi har en hel del planer för dessa snabba tre veckor som vi är lediga tillsammans. Först hade vi ett bröllop i Värmland att besöka. Johans bror och svägerska gifte sig i lördags. Ett stort grattis igen och lycka till, till er! Det var ett fantastiskt fint och vackert bröllop som man sent ska glömma. Sedan bar det av till Falkenberg, på långa tråkiga och smala vägar med en massa turister. Det kändes som en evighet innan vi var framme. Barnen var så tappra och tålmodiga. Nu är det full rulle med kusiner och syskon och allt. Nu hoppas vi på lite fint väder så att vi kan vara på stranden så mycket som möjligt. Vi stannar nog här cirka en vecka. Sedan är vi så suuuuuuuuugna på att komma hem och komma igång med att måla huset och planera igång garaget. Vi har satt upp tre mål för denna höst, med saker som ska vara klart innan vintern kommer:
1. Bygga garage
2. Måla huset
3. Lägga marksten på framsidan och på garageuppfarten
Andra saker som skulle vara bra att få klart är också följande:
4. Lägga klart resten av gräsmattan
5. Bygga staket
6. Kompost
Ja, det är mycket man vill göra, men måste prioritera.
När vi kommer hem ska vi bestämma färg till huset och så sätter vi igång och målar.