onsdag 16 juli 2008

Hela processen

I väntan på att bygglovshandlingarna blir klara, läser jag på om byggprocessen och speciellt vad nästa steg blir. Här är en liten lista:
1) Beställa nybyggnadskarta

2) Göra iordning handlingar till bygglovsansökan som ska innehålla:
* anmälningsblankett
* situationsplan uppritad på nybyggnadskartan
* huvudritningar med plan- och fasadritning och sektionsritning (1:100) (om man t ex vill lägga fasad närmre grannens tomt än 4,5 meter ska man ha skriftligt tillstånd för det)
* i vissa fall även tekniska beskrivningar, konstruktionsritningar och ritning över vatten- och avloppsinstallation.
* anmälan av ansvarig byggledare
Det brukar ta 1-3 månader att få bygglovet. Vi kommer även att ansöka om rivningslov för befintliga sommarstugan och förrådet. Förhoppningsvis kan vi riva detta direkt och inte behöva vänta på byggsamrådet.

3) Avropning av huset. Nu beställs huset och alla de tillbehör och val vi gjort.

4) Lämna in bygganmälan, senast 3 veckor innan byggstart.
Då anmäler man också vem som ska vara kvalitetsansvarig.

5) Stadsbyggnadskontoret sammankallar till byggsamråd, där du som byggherre presenterar den kvalitetsansvarige du utsett. Till byggsamrådet ska man ta med följande:

* förslag till kontrollplan
* situationsplan
* planritningar
* k-ritningar för bygg, VA, värme och ventilation
* sektioner
* brandskyddsdokumentation
Sedan är det klart för byggstart

6) Sedan börjar markarbetet. För oss innebär det att (riva sommarhuset och förrådet, om vi inte fått göra det innan), fälla träd och schaktning.


7) Utsättning/husutstakning: lantmäteriet märker ut på plats exakt var huset ska stå.


8) När det är klart antar jag att man spränger och gör all utfyllnad på tomten. (Vi ska t ex fundera över hur vi ska göra med altan och trädgård så att man kan anpassa tomten för detta redan nu).


9) Gjutning av grund.


10) Sedan är det bara att vänta på att huset ska levereras till tomten. När det kommer börjar själva byggandet... Åh vad vi väntar på detta. Den dagen ska vi finnas på plats och se när de börjar sätta upp första väggarna. Då ska jag tänka tillbaka på denna tiden när vi är så otåliga och allting går så långsamt och huset fortfarande känns som en avlägsen dröm.


11) Det händer ju en massa saker under själva byggtiden, men dem får jag ta upp i senare inlägg. Men värt att nämna redan nu är att ungefär två veckor innan slutbesiktning görs en delbesiktning. Efter slutbesiktningen och eventuella åtgärder är det klart att flytta in!!! Förhoppningsvis i maj/juni för oss. I mars/april, beroende på när vi kan flytta in i nya huset, ska vi sälja lägenheten också. Fördelen med att saker och ting tar sin tid är att värdet på lägenheter kanske kan öka... Man får tänka positivt :-)

Det kostar mellan 30.00 - 50.000 kr för att få bygglovet. I den summan ingår bygglov, bygganmälan, utsättning och nybyggnadskartan. Byggsamrådet och beslut om kontrollplanen kostar också en avgift som man betalar i förskott... che ching!!!!

Inga kommentarer: