torsdag 22 oktober 2009

Snart är det jul igen...

Var på Bauhaus idag på morgonen för att köpa en presenning. Där har de nu börjat ställa upp julsaker. Det var fullt av ljusstakar, julstjärnor, julgranskulor och annat... I lööööve julen. Och nu får vi fira jul första gången i vårt nya hus. Ska bli jättemysigt. Och dyrt. Nu måste vi ju köpa fler ljusstakar och stjärnor och allt vad som nu mer kan tänkas få plats. Kul, men kulorna rullar.

Presenningen behövde vi till vår ved som vi fick häromkvällen. Johan och två kompisar fick 4 kubik ved från en bekant för ett tag sedan. Det var uppsågade stockar som behövde klyvas. Ena kompisen som hade släpet tog hem allt till sig sålänge, och i förrgår kväll kom han över med ett lass klyvd ved. - Tänkte att ni inte skulle ha tid för att göra det med garagbygget, så jag klöv den åt er. !!!!!! Så himla schysst!!! Tack Fredrik.
Igår kväll efter Arga snickaren fick Johan inspiration till att få saker och ting gjorda och stack ut och lastade av all ved från släpet och staplade på ena kortsidan på två pallar. Presenningen ligger nu över hela högen. Skönt, nu har vi ved som räcker ett bra tag. Det kommer ju att bli ett antal brasor denna vinter.

Garagebygget fortskrider så sakteliga. Johan har hunnit bygga någon timme efter jobbet nästan varje dag denna veckan och just nu håller han på att lägga takpapp eller vad det heter och läkt. Målet är att kunna lägga på takpannor i helgen. Nästa vecka kommer mina föräldrar upp och hälsar på och då kunde pappa hjälpa till att sätta upp hängrännor och stuprör. Fortsättning följer...

söndag 18 oktober 2009

Garagebygge och födelsedagskalas


Hela helgen har varit vigd åt garaget, plus ett litet kalas. Som ni kanske såg i föregående inlägg, blev garagets bakre vägg murad förra veckan. Sedan väntade vi på att garaget skulle komma. I början på veckan kom först ett lass med takpannor och på fredagen skulle resten komma. Men chauffören ringde på torsdag och frågade om det var ok att allt kom en dag tidigare istället. Vad skulle vi säga? Klart att det skulle gå. Visserligen hade vi födelsedagskalas för Isac den eftermiddagen, men när alla hade gått hem, kom leveransen punktligt och det var bara att sluta plocka upp leksaker och sätta sig i fönstret för att se när takstolar och väggsektioner lastades av och ställdes upp på garageuppfarten. Johan hade redan tagit ledigt på fredagen och fick sällskap av Stefan och Sören som spontant ville hjälpa till. Annars hade vi planerat att köra igång själva bhyggandet på lördagen då vi skulle få hjälp av några kompisar till Johan. Men med en dags försprång sattes alla väggsektioner ihop, förankrades med expanderbult i grunden och hammarband. Ett problem dök upp i detta läget. När alla bakre väggsektioner monterats upp, blev det ett mellanrum på 20 cm! Johan ringde Mellby (leverantören) och det visade sig att de räknat fel på måtten.... hm vad göra nu. Byggar-B (som byggde själva huset) kom förbi för att hämta en sak och Johan berättade att Mellby räknat fel. Han bara log och sa: -Då kapar man. -Njae, det saknas 20 cm, sade Johan. -Då skarvar man, sade Byggar-B. Och så var det. Bara att skarva och så var det problemet löst. Men det ska bli intressant vad Mellby kommer att återkomma med. På dag 2, lördagen dök Anders och Staffan upp och takstolarna skulle på plats. Lite senare dök även Johan S upp och nu var arbetet i full gång. Ett litet fel blev det även denna dag, men som ganska snabbt rättades till. Stor gryta kalops till lunch som svärmor hade lagat ihop och tagit med, ovärderlig hjälp för mig som skulle utfodra byggarna och underhålla en liten 3-åring och mata, somna och underhålla en halvåring. Tack svärmor!!! Svärfar var också med och byggde. Utan honom hade det varit svårt att få gaveln på plats. När takstolarna var uppe och gavlarna med åkte killarna hem, men Johan och svärfar fortsatte med att sätta upp takfotsbrädor. Och idag fick Johan upp takpappsskivor och läkt på ena sidan av taket. Sedan var det dags för kalas igen. Denna gången med Isacs föräldragrupp, som vi fortfarande träffar då och då. Det blev så himla lyckat och vi hade så trevligt. Alltid kul att träffa er alla!!!

Garagebygget fortsätter i veckan.


Förra veckan damp ritningarna och monteringsanvisningarna upp. Johan lusläste. Ungefär som ett stort vuxenlego, eller en lite större Ikeamöbel....


I torsdags kom alltihop.


Första väggsektionerna på plats.


Alla väggar på plats. Längst bak i mitten ser ni gluggen.


Takstolarna är på g...

Fler bilder kommer på takpapp och läkt som Johan jobbar på nu.

Och såklart, stooooort grattis igen lille Isac som fyllde 3 år i torsdags!!!!!!!!!

onsdag 7 oktober 2009

Bakre garageväggen är färdigmurad


Här är den färdiga muren. Kvar att göra är förstås att putsa baksidan, det som kommer att ligga mot utfyllnadsmassorna som ska fylla ut mellanrummet mellan garaget och platån bakom. Tänkte försöka mig på att beskriva kort hur killen som hjälpte oss gjorde:
Först spikade han upp två reglar i hörnen, som ni ser på bilden nedan. Därefter började han med att lägga på murbruk och lägga på lecablock i hörnen. Dessutom såg det ut som att han satte några skruvar i dessa och i plattan. Därefter fortsatte han med lecablock ut mot sidostyckena och in mot bakväggens mitt. För att få det spikrakt fäste han ett snöre mellan hörnstenarna som han sedan använde för att få övriga block i samma höjd och raka.


Mellan raderna lade han armeringsjärn och mera murbruk såklart.



Sidostyckena är till för att skapa stabilitet. Vi fick en ritning från Mellby (garageleverantören) på hur väggen skulle se ut och dess mått.
Förresten så har jag nu skaffat ett eget mailkonto till bloggen. Så om någon vill kontakta mig mailledes kan ni maila till: rosenholm.blogg@gmail.com
Nu är också tvättstugan så gott som klar, bara lite skavanker som ska målas över och göras fint. Såklart blev det lite strul också. Värmepannan larmade på att nåt var fel, utegivaren verkade inte funka. Vi fick ringa IVT som kom och åtgärdade felet. Verkar som att det var ett kabelbrott någonstans. Hur sjutton kan det ha uppstått? Rörisarna höll ju inte på med kablarna väl?

tisdag 6 oktober 2009

Garaget är på G

Just nu har vi hantverkare både inne och ute. Och vattnet är avstängt. Anledningen till hantverkare här inne är att det blev lite fel med placeringen av värmepannan i tvättstugan. När vi började planera huset och valt husmodell hos Götene gjorde vi ju om hela planlösningen. Det kostade 5000 kr för varje sak man flyttade från originalritningen, dvs kök, tvättstuga, badrum, trappa osv. Men när huset var klart blev inte tvättstugan exakt så som vi hade bestämt. Rören som kommer upp från grunden och upp till värmepannan var inte helt korrekt placerade så det gick inte att skjuta in pannan helt mot väggen. Det tyckte inte vi var acceptabelt eftersom vi betalat extra för att rita om allt så att det blev rätt. Vi kunde nu välja mellan att få tillbaka 5000 kr eller att de kom och rättade till problemet vilket innebär en del ingrepp i väggar och värmeskåp. Det var inte nåt att fundera över. Gör om, gör rätt! Så idag är vattnet avstängt och vi har ett par rörisar här som fixar och donar. Vänta, ska bara peta in en pinne i brasan..... sådär klart. Jo för när vattnet är avstängt och värmepannan likaså, så blir det inte någon värme i huset heller... Därför eldar vi i kaminen hela dagen så att vi får lite värme nu när det är så himla kallt. Lite mysigt också.

Hantverkaren ute började idag med att mura bakväggen på garaget. Mot den väggen kommer vi sedan att fylla ut med sten. När jag tittade ut genom köksfönstret för en stund sedan var hela första raden med lecablock lagd. Kan säga att vi är ganska glada över att vi lade ut det jobbet. Bilder på hela förloppet kommer när väggen är klar.

måndag 5 oktober 2009

Hur vi byggde altanen

För er som undrar hur vi byggde vår altan på 67 kvm, kommer här min (Johan) berättelse om hur det hela gick till.
Det är premiär för mig att skriva på bloggen men jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter kring vårt bygge. Jag har ingen bra bild på hur allting blev till slut, det kommer senare. (lite mörkt nu för att ta bilder)

Vi tog in en offert, när vi fick besked om att det skulle kosta oss 20 000 kronor plus material blev man taggad att göra jobbet själv. Eftersom det var packad sprängsten runt huset behövde vi inte gjuta eller gräva ner plintar.

1. La ut sättgrus/fingrus där stenarna skulle ligga. La ut stenarna med cirka 1 meters mellanrum. Dom längsta reglarna var på cirka 5 meter. Brukade ha 7 stenar per regel. En vid huskroppen och en längst ut.


2. När stenarna var på plats la jag ut reglarna och vägde av med vattenpass, detta tog lång tid fick nog lägga om 1/3 av alla stenar för att få en bra nivå. När det diffade någon millimeter la jag takpapp under regeln, blev hur stabilt som helst.

3. När allting var i rätt höjd började monteringen, nu kände man verkligen att det hände något. Jag la en regel längs huskroppen och en längst ut. Jag byggde 4 stycken sektioner som jag satte ihop med varandra.

4. När alla reglar satt ihop började det roliga men ack så tidskrävande. Skruva brädor. Jag la dom tätt ihop eftersom dom torkar och då blir det springor. Nu när solen har fått torka dom blev avståndet mellan plankorna helt perfekt. Jag fick tipset från vår byggare så jag var inte direkt orolig. Han har sina år av erfarenhet.

Priser då:

Beslag 150 kronor
Trallskruv 774 kronor (1500 skruvar har jag dragit ner)
Regelsruv 318 kronor
Reglar 2328 kronor
Brädor 8014 kronor
Trädgårdssten mått 210X140 á 2,64 st. 112 st = 296 kronor.

Sammanlagt 11 880 kronor

Tiden då, jag jobbade kvällar och helger sammanlagt har det nog tagit 50 timmar.
Sedan har man funderat och planerat en hel del men hade man inte gjort det hade det nog tagit längre tid.

torsdag 1 oktober 2009

Detaljer och bildbevis


Behövde komma ifrån och åkte iväg för att köpa stamskydd och stötta till våra nya fruktträd, men hamnade på nåt vis på Mio här i Haninge. Inhandlade diverse småsaker, bland annat denna (dekorations)livboj som nu får hänga i hallen. Det "marinerade" till hallen ytterligare. Åkte sen till Bauhaus och köpte det jag skulle..... plus lite lampor. Det börjar ju bli lite mörkare nu och vi har verkligen brist på lampor.

Här även lite bilder från husmålning. För att komma åt längst upp på gavlarna utan att riskera livet hyrde vi en skylift. Johan började, men blev åksjuk av allt svajande där uppe. Jag trotsade min höjdrädsla och åkte upp och målade jag också, men tyvärr finns det inte bildbevis på detta...

Däremot kan jag bevisa att jag målade farstukvisten....