fredag 27 februari 2009

Inredningstest

Fick tips via en ny blogg jag besökte, Fru Vilmas Hus, om ett test man kan göra för att "få veta" vilken inredningsstil man gillar. Detta blev mitt resultat:

100% Nantucket Style
Här är rapporten med resultatet:
Oh how you love the beach! Who doesn't, right? And so your dream home is either perched in your favorite beach town, or you've brought that favorite beach town into your house.
Your art and accessories speak directly to the activities that are found at the beach. Pieces of driftwood you found here, pictures or paintings of the amazing views there. Things that remind you of the coast - surf boards or fishing boats - are found throughout the house. The feeling of the seaside is both abstract and literal in the design of your space. The fabrics are natural, cottons and linens and are light in color and touch. Much of the furniture is wood or wood framed (the lighter the better, think driftwood!) and wicker, when done right, is a must.
And since your true inspiration is the sea, the colors and textures in your home are the same that you would find at your favorite beach: white, light beiges and grays of the sand and driftwood, a variety of blues for the ocean and sky, and greens and vibrant blues of the sea glass but the key is white! Your space should feel light and airy and give off the mood one has when at the beach: laid back! Your furniture is comfortable and the layout is cozy. The more it reminds you of actually sitting on the warm sand, the better! And what do you do at the beach? Hang out with family and friends - and your home is just an extension of this play place. And though the space is filled with large white furniture, it somehow manages to feel both durable and casual.

Helt klockrent. Spot on! Testet funkade för jag tycker att det stämmer väldigt bra. Och om man gör en lite amatörmässig psykologisk analys av detta, är det också ganska logiskt. Jag är uppvuxen i en liten strandstad och hängde på stranden från morgon till kväll under alla sommarlov, för att bara nämna en sak som kan förklara mitt strandintresse. När jag var 19 åkte jag till Los Angeles för att jobba som au-pair, ägnade min lediga tid på stranden och lärde mig att surfa (nåja lite i varje fall). Jag älskar skaldjur. (Min morfar byggde segelbåtar, men det är nog inget jag egentligen kan dra för stora slutsatser av :-). Tja, jag kan inte förneka att jag är lagd åt det marina hållet. I tidigare liv var jag först en rödspätta, sen sjöjungfru och till sist pirat...

Om ni också vill göra testen kan ni hitta det här:
www.sproost.com/StyleEngine.

Saker börjar komma på plats, men det kostar


Igår var vi på tomten igen och nu hade det hänt saker minsann. Nu såg man tydligare hur det kommer att bli. På bilden ovan ser ni var plattan ska gjutas. Det börjar de med på onsdag. Dessförinnan lägger de ut isoleringen och slangar för ev radonventilering (vi valde att göra så ifall det skulle visa sig finnas för höga värden i berget när mätningen görs, men i området är det lågrisk).


Här är skaftvägen som börjar ta form. Längst upp ser ni en av grannarnas hus som ligger på baksidan av vår tomt.

Vi tog med vårt batteri med frågor till C och gick igenom allt med lerjord och matjord, zingel under altan och framsida. Kändes jättebra och kommer inte att kosta så mycket ändå. Däremot dök det upp några andra struligheter, men som kommer att lösas inom kort. Såklart fick vi spränga i stort sett hela rörgraven utmed skaftvägen där alla V/A, el- teleledningar ska gå. Så kan det gå, men vi visste att risken fanns. Tråkigt i alla fall. Just nu känns det som att strömmen med utgifter för markarbetet aldrig tar slut.

torsdag 26 februari 2009

Sleepless in Söder



Idag sitter jag med röda stirriga ögon och ser antagligen ut som ett riktigt ras. Så blir det när man bara får sova 4 TIMMAR PÅ NATTEN!!!!!! Isac tyckte det var en bra idé att vakna klockan 03 och inte somna om igen, utan ömsom bråka, skrika, säga "dumma dej" till mamma och pappa, ömsom ligga och kvittra och sjunga i sängen, varvat med att hela tiden försöka springa runt till min sida av sängen. Till slut gick jag upp vid halv 6. Klockan skulle ringa kl. 6 och det hade varit tortyr att lyckas somna om en kvart och sen vara tvungen att vakna och stiga upp... Gjorde välling och när den var slut efter ca 2 sekunder somnade han direkt tillsammans med Johan. Förstår inte varför det ska vara så svårt att sova på natten. En summering och konstaterande är att vi har helt fel strategi. Tur att han är så söt och go annars...

Muntrar upp mig själv med att kolla in Artwoods rottingmöbler. Fåtöljen på bilden ovan tycker jag var lite fin. Kanske kan passa i allrummet på övervåningen?

Lite sköna badrum från Sköna Hem:

Grönt är ju en favorit och kanske skulle kunna vara något för stora badrummet. Ljust olivgrön mosaic i dusch och badkardelen, vita väggar och en fondtapet kanske? Golvet har vi ju tänkt i terracotta, men vet inte om det blir så snyggt ihop.


Sedan är jag förälskad i den lantliga stilen och skulle gärna ha någon form av panel i lilla badrummet, men det känns som lite farligt att ha trä på väggarna i ett våtutrymme. Och hur håller man fuktspärren intakt när man spikar upp sponten?
Snart bär det iväg till tomten igen för möte med C, vår markentreprenör. Vi har skrivit ner ett batteri med frågor för att stilla vår nyfikenhet / oro / kontrollbehov. The story goes on...


onsdag 25 februari 2009

Markarbetena fortsätter

C, vår markentreprenör är kanon. Efter att vi var på tomten i helgen hopades orosmolnen och frågorna i våra huvuden. Vad händer nu? Behöver vi köpa fyllnadsmassor för att täcka alla stenbumlingar? Hinner vi med att bestämma oss angående jord och när måste den levereras - redan innan grunden gjuts? Jag ringde C innan och fick svar på alla våra frågor. Tomten ser nu helt annorlunda ut än i helgen. De har skalat av en massa sten, packat den och det verkar även som att alla stora springor och sprickor fyllts i av mindre sten osv. Vi behöver köpa in en fet lerjord som sedan läggs ut innan huset levereras, men efter att grunden gjuts. Vi bestämde att vi åker ut och träffar honom på tomten imorgon och går igenom alla andra frågor vi har. Så skönt. Vår kvalitetsansvarite "O" var där igår också och tyckte att allting såg jättebra ut. De håller nu på med skaftväg och rördragning i den. Där behövdes det också en del sprängning.

Det vi behöver tampas med nu är ett antal kostnader som vi behöver offert på:

- övriga fyllnadsmassor/zingel som vi vill ha under altan, garageuppfart och framsida och anläggning av dessa.
- lerjord, matjord och anläggning av dessa.
Samt vad det är för jord. Eftersom vi vill kunna ha en del odling av grönsaker osv måste det vara bästa kvaliteten på jorden. Cuanto costa?!!!!

På torsdag och fredag börjar de gjuta grund.

Sen blir det potatis, morötter och lök!!! ha det gott...

söndag 22 februari 2009

Badrum och söndagar = ångest

Söndag kväll och lite ångest. En ny vecka igen. Men ska vara hemma och vabba imorgon så det blir ju en mjukstart. I helgen har vi hunnit med en hel del. Isac har varit magsjuk och är nu fortfarande förkyld och hostar eländigt. Trots det kom vi med farmors hjälp iväg att titta på lite kakel och klinker till badrummen. Guuuuuuu´ vad svårt det är. Vi börjar få några återkommande idéer och förslag nu och vi hittade faktiskt vår badrumskommod för stora badrummet.

En sån här blir det, Tiden från Duobad. Fast inte frostat glas i mitten, utan trä även där. Jag är inne på att vi borde hitta en stil eller ett tema först och sedan se vilka färger och kakel som kan bli bra. Igår natt låg jag och funderade alldeles för mycket. Man ska tydligen inte sitta uppe och prata inredning precis innan man går och lägger sig...


Vi var såklart en sväng på tomten också. Ser ut som en stor hög med jättestenar. Fattar inte hur de ska få ihop det. Och vad händer nu när det ligger en massa snö ovanpå? De hade lagt dit armeringsjärn och frigolit så det verkar snart vara dags att gjuta grunderna. Vi måste ringa C - markentreprenören imorgon och fråga vad som ska hända härnäst. Husleveransen har förresten blivit flyttad en dag tidigare till den 10 mars istället. Hoppas de hinner med allt...

Idag har vi homstylat. Vi tänkte om och har använt befintliga möbler och ändrat om en del, istället för att köpa något nytt till mellanhallen. Det blev jättebra. Det enda vi behöver skaffa nu är en hög växt som ska stå i vardagsrummet. Snart dags för lite bilder, men orkar inte fippla med kameran just nu. Kanske kommer imorgon... God natt!

onsdag 18 februari 2009

Kvack kvack


Har nu börjat gå som en sån här... Det är inte riktigt tänkt att detta ska vara en gravidblogg, men nu har det blivit ett faktum - med både ischiasvärk och något som jag tror kan vara foglossning eller nån annans slags bäckenuppluckrande historia - måste jag nu vagga fram mer och mer. På min promenad igår uppdagades det också att jag måste gå i snigeltakt för att det inte ska börja kännas som att bebisen kommer nu... Nja visst överdriver jag, men nu börjar det verkligen kännas och synas att det blir ett till barnrum att inreda i nya huset (ha, där fick jag en snygg övergång till hus- och inredningsblogg igen :-).

Måste också göra en rättelse från förra inlägget. Burkarna jag beställde från BlueRed var inte alls så prisvärda (eller billiga kanske jag ska säga) som jag trodde. Priset 300 kr inkl frakt gällde endast en burk. Tyvärr var det otroligt otydligt (jag såg det inte någonstans) på beställningssidan. Så nu har jag avbokat beställningen. Bakläxa till både mig och BlueRed. Till mig att fatta att inget är sååå billigt och till BlueRed att göra det mycket tydligare vad som faktiskt menas med prissättningen!!!

måndag 16 februari 2009

Prisvärt alternativ


Hittade precis dessa fina burkar till köket på Bluered.se. Inte alls lika dyra som andra liknande som jag suktat efter, ca 300 spänn för dessa. Beställda och nu väntar jag på att de ska komma hem och få bo på köksbänken och ovanför köksskåpet och förgylla vår lägenhet.

To-do-lista

Helgen gick i expressfart som vanligt. Mamma och pappa kom upp från Falkenberg och hälsade på. På lördag till söndag passade de Isac, medans jag och Johan var på en egen liten weekendresa. I söndags åkte vi ut och tittade på tomten. Stenbumlingar så långt ögat kan se i stort sett. De hade också grävt ut där garaget ska stå och där fanns såklart en liten bergsknalle dold under marken som vi behöver spränga bort. Surprise!!!! Men den var inte så stor så det känns ganska marginellt. Just nu är det lite svårt att förstå hur tomten kommer att se ut när markarbetet är klart. Jag menar marklinjer och nivåer. Vi får se hur det ter sig i slutet av denna veckan...

Nu måste vi ta tag i flera saker i vårt husprojekt:

1) Fixa de sista detaljerna till vår homestyling så att vi snart kan ta bilder. Har haft möbler från Bruka Design i huvudet en tid, som jag tror kan passa.

Denna hallmöbel eller byrån skulle funka bra.
2) Titta på kakel, klinker, färg och blandare till badrummen. Badrumsmöbel till stora badrummet.
3) Blandare och diskho till köket.
4) Färg och tapeter till alla rum.
Till helgen ska vi nog fixa hallmöbel och titta på kakel och klinker. Ska försöka samla lite idéer och inspiration här under veckan.

torsdag 12 februari 2009

Sprängning

Vi var på tomten igår igen och träffade markentrisen C för att titta på vår blivande gräsmatta. Vi behöver såklart spränga lite mer än vad de trodde från början, men det var jag helt beredd på. Det blir 40 enheter till, alltså totalt 200 enheter som ska sprängas. Anledningen till att vi behöver spränga så pass mycket är för att vi vill ha en så plan baksida som möjligt och att vattnet inte ska rinna mot huset. Det vore ju dumt. Vi fick inte höja huset enligt bygglovsenheten och därför blir det mer sprängning. En fördel med det är att vi då får mer utfyllnadsmaterial till framsidan. En fördel med det i sin tur (att vi behöver fylla ut framsidan) är att vi inte behöver frakta bort den bortsprängda stenen :-). Det är som om kosmos flöden är på vår sida ha ha ha.

När vi ändå var där och stövlade runt och tittade på var huset och garaget kommer att stå, så såg vi att vi vill flytta garaget en meter närmare tomtgränsen, samt sänka sockelhöjden med 70 cm för att det ska ligga på samma höjd som huset. Jag ringde vår bygglovshandläggare idag och fick ok på detta. Ringde vår markentreprenör C och meddelade detta. Han ska nu täcka av marken på hela tomten och då även där garaget ska stå och då ser vi om vi kommer behöva spränga nåt mer för att få ner garaget.

Det var jättehäftigt att se tomten nu, huset och grunden är helt borta, bara en massa stenbumlingar och jord. Det var svårt att känna igen sig eller orientera sig helt plötsligt. C hade med sprayburk markerat var hörnen på vårt hus och garaget kommer att vara. Jag stod i vår blivande matplats och kände efter. Coooooolt! Idag fortsätter de som sagt med att täcka av marken och spränga. Vi får se när vi får tillfälle att åka dit igen och titta, i helgen kommer mina föräldrar och jag och Johan ska iväg på en kort "alla hjärtans dag" resa lördag-söndag. Men fortsättning följer såklart...

tisdag 10 februari 2009

Rivning


Igår åkte vi som sagt till tomten igen. När vi kom upp för backen såg vi hur en grävskopa tog stora tuggor av gamla sommarstugan som nu bara återstod till hälften. Isac var i extas när den sedan släppte ner skräpet i containern på lastbilen. Det var häftigt att se hur omvandligen verkligen har börjat. De fortsätter rivningen idag och imorgon börjar de att spränga.

På bilden ser man en massa spån, som användes som isolering förr - kul att få fukt i det!!!!!?. I en av väggarna hittade rivarna även tidningspapper från 1837! (det kan inte stämma) Enligt uppgifterna vi fått byggdes huset 1937 - det måste vara det årtalet de såg. Det verkar också som att huset ursprungligen var mindre och att man byggt till en del. Men nu är det gamla huset historia blott. Nu börjar en ny era, ett nytt hus, en ny familj och nya äventyr.

Jag ska ringa till bygglovsenheten imorgon och kolla upp vad vi behöver göra för att ändra placeringen av garaget en meter. Vi vill trots allt lägga garaget så att det bara ligger en meter istället för två från tomtgränsen. Allt inom detaljplanens regler, så det borde inte vara något problem. Allt måste däremot göras korrekt och formellt. Skulle ringt idag, men glömde...
Lägger upp fler bilder snart!

måndag 9 februari 2009

Tänk om det gick så snabbt....

Måste bara dela med mig med något urgulligt. Var med Isac på tomten igår för att kolla vad som har hänt so far. I bilen ut förklarade jag för vår 2-åring att vi ska bygga ett nytt hus där vi ska bo och att vi skulle åka och titta på stället där huset ska byggas. Isac tyckte det var jättekul att stövla runt i leran och titta på alla maskiner som stod där. Sen när vi skulle åka igen ville han inte sätta sig i bilen och började bli riktigt sur. Jag frågade honom vad det var och varför han inte ville åka. - Bygga huuuuus! sa han. Då gick det upp för mig. Såklart. Han trodde ju att vi skulle åka ut och bygga huset där och då :-). Gullunge! Efter en del förklarande att det tar lång tid att bygga ett så stort hus och att det är massor av saker som ska göras först (lite för hög nivå kanske, jag vet) och att det kommer en massa snälla gubbar och bygger huset åt oss, började han att förstå. Till slut gick han med på att sätta sig i bilen igen. Vi ska åka dit idag igen och titta på när grävskopan river huset :-). Tror att det kan bli lite bilder senare....

fredag 6 februari 2009

Undra som en flundra

Vi har inte hört nåt från markentreprenören på ett tag, och kontrollfreak som man är ringde vi igår och kollade vad som händer just nu. I torsdags hade de kört dit alla maskiner till tomten och idag skulle de ta ner resten av träden, ta bort allt ris osv. På måndag skulle de börja riva stugan. Jag började ju nästan bli lite orolig att de ska hinna med allt. Men vad vet jag, det går kanske jättesnabbt att göra allt som ska fixas. En sak är säker i varje fall. Jag litar absolut inte på att andra har koll, eller att de gör som de lovat. Det har jag lärt mig... the hard way. I helgen får vi väl åka ut till tomten igen och kolla lite, även om det inte kommer se ut att ha hänt särskilt mycket ännu. Otålig.

Annars inte mycket nytt. Jobbar, äter sover, hämtar på dagis, leker. Magen växer så det knakar. Måste köpa ny kappa. Kan inte knäppa två knappar fram på magen längre. Känns sådär att behöva köpa nåt nytt som behöver vara stort som ett tält och som jag inte kan ha mer sedan. Kanske kan vira en halsduk runt magen ? :-)
Ska bli skönt med helg.

Och jovisst! Vi har ju bestämt oss för en mäklare. En punkt avklarad. Nu ska vi ta de två kommande veckorna på oss att göra klart lägenheten för fotografering. Fota och sedan avvakta lite innan vi sätter ut en annons. Vi siktar på visning innan eller efter påsk.

måndag 2 februari 2009

Husfärg

Har börjat tänka mer och mer på färg på huset. Ja, visserligen inne i huset också som ni har läst i tidigare inlägg, men just nu spanar jag mycket på fasadfärger. Det finns så himla mycket snyggt, ljust grön - typ salvia, och bruten vit, blått. Men vi har ju redan bestämt oss för att det blir ett gult hus. Nu gäller det att hitta rätt nyans, rätt ton. När vi först började tänka på allvar att bygga hus hittade vi denna bild på Sävsjö trähus hemsida.

Det är detta hus som förresten är vår inspiration till husbygget. Det var ett sådant hus vi ville bygga. Samma stil och utseende. Men idag får bilden illustrera den gula färg som vi vill ha. Ganska ljusgult men inte för gult. Inte citrongult. Även det Rosenholm-hus som vi åkte förbi i Täby har fin gul färg:


Om det är någon som har liknande fäg på sitt hus (som det ser ut eller verkar i varje fall) får ni gärna tipsa om färgkoden...

Vårt hus kommer att levereras grundmålat och med en första strykning av en standardgul. Vi själva kommer att göra sista strykningen och då med exakt rätt färg. Det kan ju vara så att standardfärgen känns helrätt även på plats (vi har såklart tittat på färgen, men bara på ett prov och inomhus) och då kan vi ju fortsätta med den i så fall.
Förra veckan hände det inte mer på tomten, markentreprenören gjöt grund i Sollentuna, men skulle fortsätta på vår tomt denna veckan. Har därför inte några nya bilder, men hoppas att det kommer efter helgen.

Mäklarjakt, igen

Vi trodde att vi var klara med vilken mäklare vi skulle ha för lägenhetsförsäljningen, men tji fick vi. Killen vi valt ringde i helgen och meddelade att han skulle sluta på Bjurfors och gå tillbaka till sin förra mäklarfirma Svensk Fastighetsförmedling. Men vi vill inte ha dem, tyckte inte att de presenterar sina objekt lika bra som vissa andra. Så nu är vi på mäklarjakt igen. Jag har varit i kontakt med en ny mäklare idag som kommer hem till oss imorgon kväll och ska presentera sig och titta på vår lägenhet. Annars har vi ett andra val som vi redan vet att vi kan tänka oss, men de är ganska dyra. Vi får se. Vi har i varje fall förstått nu att vi inte kan köra igång med försäljningen alltför tidigt. Vi vill ju inte behöva flytta ut ur lägenheten FÖR tidigt heller, tidigast sista juni. Med tanke på bebis och allt. Inflyttning i huset blir ju troligtvis i september och då behöver vi bo någon annanstans i två månader som mest. Fortsättning följer, på onsdag vet vi vilken mäklare det blir...