måndag 30 mars 2009

Och så var det förkylt igen...

Sitter hemma och jobbar lite, Isac har fått streptokocker (stavas det så?) och ligger och snarkar bredvid mig i soffan. Han har tappat rösten till och med och det är mycket märkligt när han bara är tyst och inte pratar. Dessa eviga baciller och virus. Denna vinter har varit extremt mycket sjukdomar. Själv brukar jag få en förkylning per år, detta år har jag haft minst 5 och 2 magsjukor... Helt otroligt. Så nu får vi "vabba" några dagar till.

Vi var på bygget igen i helgen såklart, men glömde kameran och tog bilder med mobilerna. Tyvärr funkar inte vår bluetooth just nu, så jag har inte några kul bilder att lägga upp denna gång. Innerväggar och gipsskivor börjar komma på plats mer och mer. Det har tillkommit några fler kostnader också: besiktning vid sprängning var inte gratis. Tre fakturor på ett antal tusenlappar och då har vi ändå varit tre som delar på dessa kostnader. Det blev också lite mer kostnader eftersom det behövs ca 10 lass bortfrakt av sprängsten och annat material som blev över... Härligt, men vi är inte så förvånade, snarare luttrade och misstänkte att det skulle bli så. Någon som vill ha utfyllnadsmassor gratis mot att man fraktar bort dessa själv? Hör av dig, vi bjuder så gärna ;-)

Inredningsmässigt har vi inte kommit mycket längre i planeringen för tillfället. Fullt upp med annat, men snart ska vi sätta igång med både mood-boards och inredningsmappar till vår byggar-B.


En idé som kommit upp och som jag tänkt lite vagt på tidigare, men som min kära mor och far påminde mig om igår, är om vi inte skulle kunna göra ett tvättnedkast från stora badrummet uppe, ner till tvättstugan som ligger under. Vi ska kolla med byggar-B om inte det går att göra och hur. Skulle vara väldans bekvämt att slippa tvättkorgar i badrummet som ska kånkas nerför trappan.

onsdag 25 mars 2009

Busy, busy

Har varit lite tyst här några dagar. Har haft massor att göra på jobbet och efter jobbet, så det har inte funnits så mycket tid att göra nya inlägg. Jag lovade ju fler bilder i förra, men de ligger fortfarande i kameran, men kommer upp snart snart. Annars har det inte hänt så mycket med bygget, som vi har sett eller dokumenterat. Snickarna jobbar ju på, men vi har inte varit där sedan helgen. Jag och Johan har i varje fall planerat klart för allt kakel och klinker och en revidering för lilla badrummet är att det inte blir någon pärlspont på väggarna. Det känns trist, men säkrast med tanke på att vi vill att det ska bli bra och hålla länge. Träpanel i våtrum var inte så väldigt bra idé rådde byggar-B oss. Det visste vi ju, men ville ändå liksom.... Men nu tog vi vårt förnuft till fånga och ändrade oss. Det blir målade väggar förutom i duschen då. Vi är som sagt lite trötta på helkaklat badrum och vill ha något som vi kan variera mera med färg eller tavlor etc.

Nu börjar det också bli dags att tänka på just vilka rum vi ska ha målade, tapetserade eller med fondväggar. Det är mycket nu kan man säga. Vi har snart fotografering av vår lägenhet och förbereder texter och annat till annonsen inför försäljningen för fullt. Snart är det dags och sedan får vi veta hur mycket vi får... Det är nervpirrande och spännande. Tills dess planerar vi vidare...

fredag 20 mars 2009

Byggar-B är bäst!

Egentligen var det bara Johan och Isac som skulle åkt ut till huset i morse för att träffa byggar-B, men jag kunde inte låta bli, utan styrde om lite jobb så att jag också kunde följa med. Vilket var ganska bra eftersom det krävs en heltidstjänst att hålla reda på Isac på ett bygge... Jag och byggar-B gick igenom var och hur vi vill ha pärlspont och hur vi tänkt oss kakel och klinker i olika rum. Byggar-B gillade våra ritningar och vill gärna ha mer sådant för att beskriva hur vi vill göra med olika saker. Han är riktigt bra. Både jag och Johan har väldigt stort förtroende för honom just nu.

Och nu till något riktigt spännande... Vi frågade lite försiktigt om när huset beräknas vara färdigt. Vi har ju fått ett preliminärt datum i första veckan i september tidigare, men det var från Götenehus. Men byggar-B hintade lite om att de, utan att kunna lova något, siktar på att vara klara innan semestrarna, dvs i slutet på juni!!!!! Tänk om det blir så!!!! Så himla schysst det skulle vara!!! Nu blev det många utropstecken, men det är ju nästan galet vilken skillnad i tidsuppskattning. Nåja, man ska väl inte räkna med detta, men det borde ju ändå vara klart långt tidigare än september i så fall.

Vi har nu också fått en egen nyckel till huset, så att vi kan komma in när vi vill :-) I helgen ska vi dit igen med mina föräldrar som ska hälsa på.

Idag tog vi lite fler bilder också, denna gång även från övervåningen, men dem lägger vi upp i kväll. Ni får komma tillbaka och kolla då ;-). Om inte - trevlig helg!!!!!

torsdag 19 mars 2009

Bygget fortskrider

Var förbi husbygget igår efter jobbet och såg att taket till förstukvisten hade framskridit och hade nu papp på sig. Täckplasten innanför de flesta fönster var borta så jag kunde kika in och såg att de också byggt upp en innervägg, den som är bakom trappan och som skapar själva gäst/arbetsrummet på nedervåningen. Förutom detta kunde jag inte se vad mer som hänt sedan sist. Johan ska träffa vår byggar-B imorgon bitti och få en nyckel till huset så att vi kan komma in till helgen. Då ska vi också ge honom en ritning över var vi ska ha panel och även för klinker i hallen. Sakta men säkert börjar huset ta form ;-) Jag har tyvärr inga nya bilder för tillfället, glömde såklart att ta med kameran igår.

När vi tittat till huset stack vi till Kakel Dax och såg ut de sista kakel och klinkerplattorna som vi inte var klara med. Till duschhörnan i lilla badrummet blir det en turkos mosaic och i hallen kommer vi att lägga en ljus-mellangrå klinker med 30x30 plattor. Tror att det kommer bli snyggt och inte för mörk färg. För hallen har vi fortfarande denna bild som inspiration:

Frågan är bara vad detta är för tapet? Någon som vet eller har ett förslag var vi ska söka? Det kan vara en som är liknande och inte helt exakt.

måndag 16 mars 2009

Farstukvist på gång

I helgen var vi en liten kort sväng förbi huset med svärmor som inte sett det ännu. Vi kunde se att de satt upp stommen för farstukvistens tak och på marken bredvid låg mer material som vi kunde se hör till - staket och lite av plåttaket. På baksidan hade takkupan snickrats klart i stort sett. Vi har inte fått nyckel till huset ännu och kunde inte gå in, men vi kikade in lite i några av gluggarna i fönstrens plast. Åh vad det känns bra! Här kommer vi bo och trivas suveränt. Det är bara lite svårt att behöva vänta så länge på att få flytta in. Fast det ska bli roligt att sakta men säkert se huset och rummen växa fram.

Några nya beslut som vi tagit är att lägga klinkergolv i en del av hallen innanför ytterdörren i alla fall. Vi hade från början tänkt oss att endast ha ekparketten och en stor matta, men efter lite funderande (och påtryckningar från andra som rekommenderade) så ändrade vi oss. Kan tänka mig ett lite ljusare grå klinker, med lite större plattor. En annan ändring är vad som ska ligga framför kaminen. Här hade vi ärligt talat inte ens tänkt på vad vi ville ha. Standard var plåt, men vi vill ändra till en glasskiva istället. Kvar att bestämma oss för är vilken typ av kakelplatta vi vill ha i duschen i lilla badrummet. Vi ska åka till Franska kakelbutiken och kolla lite. Då kan vi titta på kakel som ska vara bakom spishällen också, men där vet vi redan vilket utseende vi vill ha.

Typ dessa, vita med små blå hörndekorationer, eller vita med blåvita dekorplattor.

fredag 13 mars 2009

Färg på huset?

Nu när huset har kommit upp och drömmen blivit mer verklighet, blir det lite lättare att se vad man vill och kan göra inuti huset vad gäller inredning osv. En annan sak som upptar tankarna en hel del är ju själva fasadfärgen. Vi behöver göra en sista strykning, men det räcker om man gör om ett år. Jag tror visserligen att vi kommer göra det tidigare och då gäller det ju att hitta rätt färg. Färgen på denna första strykning som gjordes i fabrik är inte riktigt vad vi vill ha. Jag har sett ett hus på vägen till jobbet som har en jättefin gul färg. Kan man med att knacka på hos dem och fråga efter färgkoden? Vet inte hur sådant uppfattas? Är det en sak som man vill hålla för sig själv för att andra inte ska ha samma? Låter ju knasigt om det är så, men man vet ju aldrig.

Jag drar mig inte för att knacka på i varje fall. Om de inte vill ge oss sin färgkod så kan jag ju alltid kasta ägg på deras dörr eller nåt. Eller lägga en brinnande papperspåse fylld med hundbajs utanför och ringa på... he he he.

torsdag 12 mars 2009

Byggdag 3 forts.


Efter jobbet hämtade jag Johan och Isac och åkte direkt till bygget. Där hamrades och byggdes det för fullt uppe på övervåningen. Såhär ser huset ut just nu.



Vi tog en del bilder inuti också, men de flesta blev inte så bra. Här är våra altandörrar ut till trädgården på baksidan av huset. Vi är väldigt nöjda över att vi valde att ha dörrar med fönster ända ner till golv.


Här en liten close-up på våra fönster på övervåningen. Badrumsfönster till höger och mitt och Johans sovrum till vänster...
Nästa gång kanske vi har kunnat ta bilder på övervåningen. Det blir Johan som får klättra upp eftersom den här valrossen inte tänker klättra på några stegar...


Byggdag 3

Såklart ska vi åka ut till bygget idag igen. Johan har köpt bullar som vi ska ta med till byggarna. Han hade pratat med B - chefen på bygget, en jättetrevlig kille som verkar vara en ordentlig typ. Igår hade de snickrat på panel som saknats och annat lösvirkesjobb. Våra kompisar och blivande grannar sa att nu såg det ut som ett riktigt hus.

Såhär såg det ut när jag åkte därifrån sent på tisdagseftermiddagen vid 17.30. Byggarna hade varit kvar till 22-tiden...

Det här är så kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul!!!!!!!!

Fler bilder kommer ikväll...

onsdag 11 mars 2009

Övervåning och falskt alarm


Igår eftermiddag åkte jag själv ut till bygget igen. Johan och Isac stannade hemma. När jag kom dit såg det ut som ovan. Mellanbjälklag, övervåningens väggar och de flesta takstolar hade kommit upp. Helt sjukt vad snabbt det hade gått.
Men det var helt tomt på folk på bygget. Klockan var bara halv 4 så jag undrade var alla tagit vägen. Hade de jobbat färdigt för idag? Jag smög runt och tog fler bilder:


Här är baksidan, med vårt lilla burspråk i anslutning till matplatsen. Ovanför kommer det att vara en takkupa med sadeltak, där kommer vårt andra vardagsrum ligga.


Baksidan igen.


Tog en tjuvkik in i huset igen. Här ser man gästrum/arbetsrum som kommer att ligga till vänster när man kommer in genom ytterdörren. Fast dörren in hit kommer att ligga lite dold bakom/efter trappan som är placerad direkt till vänster vid ytterdörren.

Här är hålet för trappan upp till övervåningen. Det kommer att vara öppet upp till övervåningen i hallen. Det lilla fönstret man skymtar till höger kommer att bli Isacs och det till vänster blir den lilla nya familjemedlemmens. (Vi vet alltså inte om det blir en pojke eller flicka).


Här ligger takbitar med papp och läkt och väntar på att bli uppmonterade.

När jag gick ner från huset kom alla gubbar ut ur sin lilla koja som de kallar den, en liten blå barack där de äter och fikar. De hade behövt vänta på en ny krangubbe. Han kom åkande i en stor svart Hummer och körde igång. De monterade upp resterande takstolar, de två översta gavelbitarna och sedan satte de igång med att sätta upp taket. Målet var att få upp hela taket förutom takkupan eftersom det var lösvirke och skulle byggas idag. Jag har en bild till från mobilen på när taket började sättas upp, men fick inte över den på datorn, så den får komma senare. Idag kommer vi nog inte att åka ut. Vi är lite trötta efter en sömnlös natt igen.
När vi fick lite dagsljus såg vi att Isacs prickar hade bleknat och fortfarande inte blivit till några vätskefyllda blåsor som det blir när man får vattkoppor. Jag gick till vårdcentralen med honom idag och det visade sig vara falskt alarm, alltså inga vattkoppor, utan en biverkning med nässelutslag från en penicillinkur... Typiskt. Men skönt. Vi kommer nog inte att kunna hålla oss från bygget särskilt länge, så imorgon blir det nog fler bilder...




tisdag 10 mars 2009

Vattkoppor och undervåning

Tja, saker blir inte alltid som man tänkt sig. I förrgår natt upptäckte vi att Isac fått prickar i ansiktet och igår kunde vi konstatera att det var vattkoppor. Vi kunde alltså inte sitta inne och äta byggfrukost med Isac hos våra kompiser som vi tänkt eftersom de har en liten kille på 6 månader som vi inte ville smitta. Vi hade inte heller beställt en massa snö. Som ni som bor i Stockholmsområdet också sett har det kommit en hel del snö under natten och dagen. Detta innebar t ex att en av lastbilarna inte kunde ta sig fram utan fick lasta om till två mindre bilar = mer kostnader, men vad ska man göra...
Men vi är vid gott mod och packade lite saker och begav oss ut till byggplatsen. Först ett par bilder på hur det såg ut i lördags:


Grunden har gjutits och ligger och torkar fint och skyddat under presenningen.


De hade fått upp byggställningar och allt är förberett för husleverans. I måndags kväll fick vi en rapport från kompisarna/grannarna att en stor lastbil parkerat utanför. Vårt hus var ombord.


När vi närmade oss huset i morse såg vi en jättekran trona över höjden. När vi kom ännu närmre och parkerade kunde vi se att de redan jobbat på bra och monterat nästan alla väggar i undervåningen. Bakom den stora stenhögen (som kommer försvinna inom kort) ser ni vårt hus ta form.


Vår framsida och ytterdörr. Fönstret längst till vänster kommer att bli vårt lilla badrum. Fönstret bredvid in till hallen.


Här lyfts troligtvis översta delen av vår takkupa på baksidan.


En del av en gavelsida på övervåningen lyfts ner från lastbilen och ställs ned på marken.


Här har jag gått runt till baksidan. Här ser ni burspråket med våra altandörrar längst till höger. Fönstrena till vänster om detta blir vårt vardagsrum.


Burspråket från andra sidan och köksfönster.


Vi smet in en liten sväng också. Allting såg mycket mindre ut än vad vi tänkt oss i huvudet, men det kommer kännas större när innerväggarna kommit på plats fick vi höra. Här ser ni köket. Framför det stora fönstret kommer vår diskho att vara.


Matplatsen med altandörrar. Till höger ligger vardagsrummet.


Längst till vänster ett fönster som kommer sitta i hallen. I hörnet kommer lilla badrummet ligga och till höger om det tvättstugan.
Eftersom det snöat så mycket kunde den andra stora lastbilen inte ta sig fram och därför fick de lasta om till två mindre = mer kostnader... De små lastbilarna dök upp vid 11-tiden, men vi kunde inte vara kvar och vänta på att övervåningen skulle börja monteras. Isac behövde äta, sova och komma ur sina tjocka kläder, så vi åkte hem. Kanske tar vi oss ut igen senare idag och tar fler bilder. Det är bara att gilla läget. Men när vi åkte hem, gjorde vi det med stora leenden på läpparna. Nu kändes det som på riktigt helt plötsligt. Vårt hus börjar ta form. Där ska vi bo.

Tack för de fina kommentarerna och lyckönskningarna :-)

måndag 9 mars 2009

Imorgon kommer huset!

I lördags körde vi ut till tomten för att titta. Grunden var gjuten och låg så fint övertäckt med presenning för att skytta mot eventuellt regn eller snö. Dessutom hade de monterat upp alla byggställningarna och förberett för husleveransen. För imorgon tisdag gäller det. Då kommer äntligen vårt hus! Idag kommer det att stå en stor lastbil någonstans och vänta, med våra väggar och takstolar och allt vad det heter. Det ska bli så himla spännande. Vi har tagit ledigt hela dagen och kommer att vara där åtminstonde på morgonen och förmiddagen. Isac är lite krasslig så vi får se vad han orkar med.
Våra blivande grannar och vänner S & T har bjudit in oss på frukost och ska sitta på första parkett med oss i deras trädgård där vi kommer att ha en perfekt översyn över byggplatsen.

Tänk att denna dagen är här nu! Det har ju varit en lång period från att vi skrev på och fram till nu. Nästan ett helt år! Nu är det dags.

Jag har lite bilder från tomten i vår kamera, men har inte hunnit föra över dem ännu. Men de kommer. Och på onsdag kommer det komma ännu fler :-)

onsdag 4 mars 2009

Förberedelser för att gjuta grundplattan


Igår åkte jag och Isac ut till tomten för att titta lite. De höll på att lägga ut isolering och formen för plattan. Idag ska de lägga golvvärme och armering och imorgon gjuta plattan. Det har hela tiden skjutits framåt med en dag hit och en dag dig. Till slut blev vi ju oroliga om grunden kommer hinna torka innan huset kommer på tisdag. Men vår KA försäkrade att 5 dygn är helt på den säkra sidan under dessa väder- och temperaturförhållandena. Hm... På bilden ovan får en av killarna titta på Isacs leksaksbil.

Isac inspekterar. Just nu står han i princip i vår blivande hall...

söndag 1 mars 2009

Första inköpen till nya huset


Här är lite fler bilder från Artwoods katalog. Jag gillar den lite "koloniala" stilen och är väldigt sugen på att blanda in det på sina ställen i huset, t ex i vardagsrummen och kanske i vårt sovrum.

Det har varit en produktiv helg. I lördags var vi med delar av vår föräldragrupp i Nyckelviken och grillade korv och tittade på alla djuren. Isac var mycket faschinerad av alla djurens bajs och även utseendet på det som hängde ner från baken på en av de stora galtarna. Han sa: - Rumpa? Jag sa: - Ja, just det, en rumpa. Kände inte för att rätta i det läget...

På söndagen fick Isac härja hos farmor medans jag och Johan tog runda nr två till Kakeldax i Länna för att försöka komma närmre våra badrum. Vi lyckades faktiskt bli färdiga med stora badrummet där uppe, som nu kommer att få ett lite mörkare teracottagolv, vitt kakel på väggen bakom dusch och badkar och olivgrön mosaic framför badkar och på en vägg i duschen. Övriga väggar blir troligtvis vitmålade. I lilla badrummet där nere har vi åtminstonde bestämt oss för en ljus sandfärgad sjösten och om det går så blir det vitmålad pärlspont på halva väggarna, målat eller tapet ovanför. I dusch vitt kakel. Men detta är som sagt inte helt bestämt ännu. Måste kolla med byggaren om pärlsponten först.
Vi var också på Bauhaus och köpte blandare och vattenlås till båda badrummen och till köket.

Här är köksblandaren från FMM.

Blandare för tvättställ från Hafa i lilla badrummet.

Två st tvättställsblandare från Hafa till stora badrummet.